IPL-behandling

för hårborttagning

IPL-behandling för pigmentfläckar, ytliga blodkärl och hudrodnad

Hur fungerar

IPL-behandling? 

Vad ska jag tänka på innan behandling? 

Hur går en behandling till?

Vad händer i huden

efter behandling? 

Varför är hårborttagning

permanent? 

IPL-tekniken är en ypperlig metod för att ta bort generande kroppsbehåring oavsett om behåringen är lokaliserad på ansiktet, armarna eller benen. Metoden för hårborttagningen är effektiv eftersom vi använder den modernaste tekniken inom området.

När huden utsätts för mycket sol kan pigmentfläckar och ytliga blodkärl uppträda som oftast visar sig  på ansikte, armar och händer. 


Blodkärl som ligger ytligt på näsa, kinder och hals upplevs av många som estetiskt oönskade. De uppträder särskilt hos personer som utsätter sig för mycket sol, blåst eller kyla.

Personer som lider av sjukdomen Rosacea är hudproblem och hudrodnader vanligt förekommande. Lider du av en mycket påtaglig Rosacea rekommenderas att du får behandling av en läkare innan IPL-behandling. IPL är också en effektiv behandling vid pigmentfläckar och ojämn pigmentering.

IPL-behandlingen tar bort ytliga blodkärl. För optimal effekt rekommenderas fyra till sex behandlingar med cirka tre veckors intervall. Behandlingen är mycket effektivt och resultat visas oftast direkt då de ytliga blodkärlen drar ihop sig och försvinner. Vanligtvis behandlas hela ansiktet eller halsen/dekolletaget.

En eller några få ljusbehandlingar är vanligtvis fullt tillräckligt för pigmentfläckar. Förbättringen kommer gradvis och inom några veckor är de flesta pigmentfläckar borta.

IPL-behandling – hur fungerar det?
Behandlingen utförs genom att en nedkyld gel appliceras på huden och en ljuspuls med infrarött ljus riktas in mot behandlingsområdet via en glasprisma. Ljuspulsen kan ge lite lätt obehag i form av en mindre snärt mot hudområdet. Resultatet kommer snabbt och kan i vissa fall synas omedelbart.


Om du bland annat:

  • lider av ytliga blodkärl,
  • leverfläckar som du önskar avlägsna,
  • har din hud åldrats onormalt mycket efter för många soltimmar, eller
  • har du generad oönskad hårväxt


då är du välkommen att kontakta oss för effektiv IPL-behandling och en ungdomligare och fräschare hud. 

För hårborttagning rekommenderas minst fyra-sex gånger med sex till åtta veckors mellanrum för bäst resultat.

Det är viktigt att du inte är solbränd eller har solat de tre senaste veckorna innan behandlingen. Du får inte heller sola mellan dina behandlingar om du ska genomföra flera. Använd hög solskyddsfaktor på det behandlade området.

Du får skyddsglasögon mot ljuset och sedan rengör vi din hud ordentligt. Efter det får du en klar gel som läggs på huden för att vägleda ljuset rätt. När vi behandlar dig skjuts ljuset ut med hjälp av en glasprisma som läggs mot din hud. När ljuset träffar huden omvandlas det till värme och det känns som små stick. Pulsen är dessutom väldigt snabb, så den smärta du eventuellt känner går över snabbt.

Du kan känna lite hetta i huden och den kan bli lite svullen men ofta märks inget alls. Det handlar om hur just din hud reagerar och vilken typ av behandling vi utför. Vid behandling av pigment kryper pigmentet upp till ytan efter behandlingen men det försvinner snart och efter ett par veckor är huden fin igen.

Det högintensiva ljuset avger pulser mot hårsäckarna, ljuset absorberas av pigmentet i håret och omvandlas till värme. Värmen gör att hårsäcken går in i en vilofas och håret faller av. Hårstrån växer i olika faser, därför förstörs inte alla hårstrån vid första behandlingen. Efter upprepade behandlingar försvinner hårväxten helt.